søndag 5. juni 2011

Orkideer på Norsk!!

 Da de to eldste barna gikk i siste klasse på videregående hadde begge biologi.  Tidlig  visste de at det betød herbarie....  X-antall planter måtte samles inn i løpet av året. Presses og settes i system. Jeg meldte meg kjapt som plukke og pressehjelp.  Det ble plukket og presset og limt pent inn i perm etter alle kunstens regler!!  Men det var en blomst vi eller mer jeg,  aldri fant!?
 Denne!!  Nattfiol!! Jeg vet at den alltid har stått på denne øya hvor hytta vår ligger, men ikke på vår tomt, men hos naboen!! Jeg har hørt om den, men aldri sett den selv,  inntil idag!  Dette er en av de norske orkideplantene.  Den dufter sterkt om natten, derav navnet nattfiol!
 Jeg fant i underkant av 10 stykker.....Synd at ikke det er noen som trenger en i herbariet sitt.....
 Eller?? Da jeg hadde puttet denne her inn i herbariet til eldstebarnet, kom den i retur med røde streker!! Marikåpe er fredet og står på rød liste over ganske skjeldne planter!!   Jeg fant den også idag!! Snakk om finnelykke......
Jeg har lite å vise av formingsresultater denne uka!! Tiden strekker liksom ikke til. Selvom  jeg strikker og strikker.....  Jeg vet at været er litt ujevnt fordelt, men her jeg befinner meg er det utmerket..... Fin søndag!! AnneK:-)

4 kommentarer:

STEINKJERRINGA sa...

Det er flere natteravner enn meg, ser jeg. Takk for omsorgen når det gjelder vær. Her var det seks grader i dag, men nå ser jeg faktisk litt blå himmel, så kanskje det er håp for morgendagen. Herbarium, sier du, mamma spilte også en aktiv rolle da jeg måtte lage det. Jeg har alltid hatt null interesse for naturfag, og jeg NEKTER å undervise i det. Men det er jo artig med blomster, da... Ha en fin søndag!

Heidi sa...

Herbarie har jeg aldri laget, men husker jeg hadde sansen for det i ungdommen. Hadde sikkert noe med at jeg malte porselensmaling hvor blomster med rot og det hele var en favoritt.

Ikke så veldig mye jeg har å vise fram av håndarbeid om dagen jeg heller, men jeg nyter sommerhelga :)

Ulla-Bella sa...

Det er spennende og finne og artsbestemme ville planter. Lagde slike samlinger da jeg gikk på skolen også:)

Anitra sa...

Så fine blomsterbilder. :0) Jeg har aldri lært meg noe særlig om arter eller navn, men nyte utseende, det gjør jeg! Veldig fint å kunne gjøre det her på siden din også. Ser du har endret bildene i toppen på siden også, fnt!