torsdag 21. oktober 2010

Eplekake.....

Dette året har det ene epletreet vi har i hagen, virkelig båret frukter..... Og jeg hadde selvfølgelig planer om å klare å høste det i riktig tid, og  så få frukten til fruktpressing. Men den gang ei!! Det har jeg altså ikke klart. Nå har vært frost og alle eplene ligger under treet. Men jeg har fått brukt noen av dem. De er ikke så veldig pene, de har stygge prikker og muligens noen som lever inni!? Så de er ikke som de vakre eplene vi kjøper i butikken. Men de er gode på smak som min salige svigemor ville sagt det, og brukelige i kaker. Nå har jeg bakt veldig lite de siste månedene fordi jeg prøver å leve magert.... Det betyr at det er  lite her  av den slags jeg liker å lage. Men jeg har prøvd med lite sukker- les fruktose, lite fett, mager yoghurt og med mye epler i. Og så bare smake litt selv, og la røkkla spise den opp!! Lurt??

Jeg fant disse uimotståelige Green Gate papir formene i vår lokale gave/garnbutikk. Skulle ha 2 nøster bomullsgarn, men jeg klarte ikke å la være. Og med så søte former måtte jeg bake.
Så her kommer min" magre" eplekake oppskrift: 200 g rensede og skrelte eplebåter.
                                                                              1 dl Fruktose (Fedon Lindberg) søtere enn vanlig sukker!!                                                                 3 egg-         Fruktose og egg piskes til eggedosis.
                                                                              85 g Bremykt      smeltes på svak varme
                                                                              250 g hvetemel
                                                                              2 ts vaniljesukker
                                                                              1 ts bakepulver
                                                                              2 dl mager yoghurt (jeg brukte noe litt for gammel jeg hadde i kjøleskapet)                            
                                     Yoghurten blandet jeg i det smeltede smøret, som igjen ble heldt opp i eggedosisen. Melet ble siktet inn med bakepulver og vaniljesukker.  Deigen ble fordelt i 2 former. Eplebitene fordelt oppi formene.  Stappet ned. Jeg strødde litt kanel oppå alt sammen. I tillegg hadde jeg knust noen valnøtter som skulle ha vært med i deigen, men fordi jeg ble avbrutt av en hyggelig telefon, strødde jeg nøttene på toppen. Kakene ble stekt på 185 grader i ca 20-25 min. Det tok litt tid, men de er ferdige når deigen ikke henger fast på en pinne!!  Avkjølte  dem i formene.  Pga yoghurten  blir kaka veldig saftig. God til is, eller bare fersk.  Her ble en fortært, (ikke bare av meg) og en havnet i fryseren.......
Jeg har funnet ut grunne til at quiltene mine aldri blir ferdige. Jeg elsker å lage toppene, men når det kommer til bakstykke og vatt, feiger jeg ut..... Men idag kvinnet jeg meg opp og tok fram ullvatten,(som egentlig skal i noe annet. Baksykke ble klargjort og  det gikk heldigvis veldig greit!! Måtte på knappenål leting, den store boksen var selvfølgelig søkk borte.... Så nå er det bare å quilte. Det blir ikke på maskin, knuter og litt røff håndquilting er planen. Kanskje kan jeg vis en ferdig quilt om ......noen uker????:-) Teknikken jeg bruker er legge bakstykke ned på gulvet. Tape fast. Malingstape er det beste!! Så vatten, strekke godt ut, tape, og så toppen. Idag brukte jeg nåler, men sikkerhetsnåler er også strålende.  Så nå er det bare å sette igang med resten....... :-)
Posted by Picasa

9 kommentarer:

Huset i midten sa...

Åh, så lurt med tape! Da skal det nok bli nye sommerlappetepper til neste sommer, tenker jeg! I år ble de liggende ferdig klippet til, men ikke sydd, fordi jeg ikke riktig visste hvordan jeg skulle få så store flak til å ligge stille. Takker, takker!

Ruth sa...

Hei. Å så godt det ser ut, og nybakt eplekake er godt. Jeg er så heldig å ha en datter som bor i Hardanger, og hun bruker å komme med en stor kasse epler på høsten. Da lager jeg eplepaier, og gjør de nesten helt ferdig, stapper i fryseren og steker de når gjestene melder sin annkomst.Bruker engangs alminiumsformer, de er ikke så store, og er vi mange tar jeg to. De smaker nydelig med is eller krem til. Også jeg burde la være, men av og til er det "lov". Lykke til med teppet, det blir riktig fint. Hilsen Ruth

Mette sa...

Jeg skal jammen prove den kaka! Vi skal bort pa sondag sa da kan jeg ta den med slik at den ikke BARE blir spist av meg ;-)

Teppet blir jo kjempenydelig!

ha en fiiin dag!
klem Mette

farmormor sa...

mmmmmmm de kakene så smaskens ut. Jeg bare elsker eplekaker. Smuldrepai kan også anbefales. Raskt å lage. Nam nam.
Hilsen Heidi

Kari sa...

Kaka skal prøves.....men hvis du vil ha en enda "sunnere" eplekake, så legg epler i bunnen av panna, strø over litt søtt (fruktose eller sukker) og kanel. Lag en "crumble" av havregryn, brunt sukker, litt hvetemel og litt smør. Strø over eplene og stek til eplene er møre....vips - deilig "appgle-crumble".
Teppet blir kjempefint, og det med håndquilting og knuter høres riktig ut!!!
Ellers ville gjerne Beate at du også skulle ta en tur - fremdeles ledige plasser på tirsdag!!! :-))))

Marit sa...

Den kaka ser deilig ut!
Lykke til med quilting / knytting av teppet ditt - det ser veldig lunt og hjemmekoselig ut. Gamle skjorter har en flott or rolig "patina"!

bodil sa...

Hei.Nå fikk jeg lyst på epplekake.Så virkelig kjempe god ut.Nam,nam.Tusen takk for oppskriften.Den må prøves.Vi har en eple som henger igjen oppe i epletreet.Men regner med at den ikke er til å lage eplekake av så får gå på butikken da å kjøpe noen med god smak som din svigermor sier.Teppe ditt blir kjempe fint.Ønsker deg en riktig fin helg.Klem fra Bodil.

Anonym sa...

DENNE KAKEN VAR GOD, ANNE KARI!
Jeg brukte vanilje yoghurt og tok
alt i en paiform. Valnøttene
gjorde det lille ekstra. tittit

STEINKJERRINGA sa...

Thi-hi.... Det er mye lettere å få ferdig en eplekake enn en quilt. Jeg er kjepphøy i dag. Har lukkekantet to løpere, en kvadratisk duk og tre kuvertbrikker denne helgen. Så har jeg smekket sammen 4 pennal. De skal jeg blogge i morgen.. Lykke til med teppet. Det blir kjempefint.