lørdag 27. november 2010

Advents hygge!!

 I mange år var dypping av  Hellige tre-kongerslys et hyggelig innslag i juleforberedelsene mine. Men på grunn av flere ting er det nå noen år siden jeg gjorde det sist.  Heldigvis ble det bestemt at denne tradisjonen ville vi ta opp igjen.  Så her kan dere se hva som ble gjort!
 Utfordringen er å finne et kar som egner seg til dypping. Det endte  med en glasskolbe fra Ikea. Smelting av voksen ble gjort i et stort norgesglass.  Da vi drev med dette forrige gang, måtte vi blande stearin og parafin og bivoks selv. Nå finnes det ferdige  kilos bokser på Panduro. De inneholder også veke. (Men ikke bivoks!)  Vi klippet passe lange veker, dyppet dem i smeltet voks og festet dem til en blomsterpinne. En liten knute med sytråd der hvor vekene møter hverandre.
 Vi smeltet voks i et vannbad, og hadde dyppekolben i en annen kjele. Vann under voksen, (voksen legger seg oppå vannet) og etterfyllte så  med smeltet voks.  Justering underveis må til, ta vekk dråper og klippe av litt i enden av lyset.  Fordi vi var 5 par hender gikk hele prossessen ganske fort.
 Det er viktig å ikke bruke for kort tid, lysene bør bli kalde mellom dyppene. Greit å ha et litt kaldt rom!!
Dekk gulvet godt med papir, det er en ganske sølete prosess.  Dette er hyggelige gaver å gi bort, til feks gamle tanter og bestmødre..... Ha en fin helg!!         AnneK:-)

11 kommentarer:

bodil sa...

Hei.Så koselig.Koselig hobby.Å så nydelige lys.Var med å laget lys noen år tilbake hos naboen hær.Ønsker deg en riktig fin helg.Klem fra Bodil.

ida sa...

Så gøy:) ble lysene så fine at du ikke kan brenne de? Kos med juleinnpakking på bloggen! Klem

Synnøve Olava sa...

Så utrolig flotte! Jeg har aldri prøvd meg på lystøping, men det frister litt når jeg ser de flotte 3 armede lysenen du har laget. Koselig tradisjon.

Ny flott header har du fått også!

Klem

Anonym sa...

Herlige helligetre kongers lys! Og de skal brennes 13.dag jul! Advent er en god tid og vi må nyte alle gamle tradisjoner og ikke minst LILLAFARGENE!!!! Fortsatt god helg! tittit

Ulla-Bella sa...

Så flott å lage slike lys selv. De er vakre:)

mreteveian sa...

Så koselig med tradisjoner som kommer tibake! Godt å vite at dere kunne bruke kjøpevoksen, men tilsatte dere noe bivoks? For det lukter vel også litt mer "jul" med den i? I hvert fall slik jeg husker det fra vi rullet bivoksplatene til lys, - da var det jul i luktene! Ha en fin søndag!

Kari sa...

Koselige lys!!! Og så morsomt å lage dem selv!! Og bloggen er kjempefin - ser helt proff ut!!! Vel hjemme fra Bkk (veske i boks :-) ). Har ikke vært på nett på over 3 dager og lurer nå på om jeg i det hele tatt trenger det........
sees snart, klem

Tuva sa...

Hei på deg tante!
Så fin bloggen din er blitt :)
Klem Tuva

Fin i Formen - Margrethe sa...

Hei! Så vakre lys! og ekstra gøy når man kan lage dem selv :)

Annepålandet sa...

Så fine lys! Jeg pleier å kjøpe sånne (på NMS i Lillestrøm), men det er jo mye morsommere å lage dem selv. Tror det må komme på To-Do-lista mi.
Ha en fin uke!

Heidi sa...

Å, det ser koselig ut! Kjøper alltid helligtrekongers lys på Folkemuseet, men skulle gjerne forsøkt meg selv.