fredag 11. februar 2011

Fredags bakst......

Det har vært minimalt med forming de siste dagene. Noen ganger strekker tiden ikke til. Idag kom jeg meg litt tidligere hjem fra jobb, og hadde planlagt at jeg skulle bake. ( Baking er spiselig forming!?)  -Jeg trenger matpakke i de kommende ukene.  Det er ganske mange år siden jeg bakte bagels første gang. Men nå er det lenge siden sist.  Det var faktisk den legendariske Ingrid Espeli Hovig som viste det på sitt tv-kjøkken. Jeg mener dette bakverket er typisk jødisk, mye brukt i Usa, med kremost og røkelaks.
Deigen består av:
25g gjær.  Jeg brukte 1/2 pk tørrgjær.
5dl vann
2ss smeltet smør eller olje
2 ss sirup
ca 8oog hvetemel. Jeg brukte 100 g finmalt rug og 700g hvetemel.
1/2 ts salt

2ss sukker til kokingen.
Jeg brukte kjøkkenmaskinen og blandet alt godt. Deigen fikk stå i 30-40 min.


Jeg bruker kjøkkenvekta for å få like store emner. Noen synes det er litt vel nøyaktig, men jeg liker det.
Jeg formet deigen til fine rundstykker. Her kunne jeg stekt dem på vanlig måte, men nå begynner det som er spesielt med bagels.....
Jeg kokte opp en stor gryte med vann, 2 ss sukker oppi vannet!!  Jeg lager et godt hull i det tidligere rundstykket, og slipper dem oppi gryta med kokende vann.  De skal koke 3-4 min. Jeg snur dem halveis.
Når de har kokt tiden sin, fisker jeg dem opp med en sleiv, og legger dem på en bakeplate med bakepapir. De skal steke i 15-20 minutter på 210 grader.
Når de var kokt pyntet jeg med sesamfrø, før de ble stekt!!  En variasjon er å blande inn 1 ts kanel og 100 g rosiner. Da blir de perfekte til brunost eller syltetøy.  Jeg bakte også en porsjon med disse. Så nå er det mye god lunchmat i fryseren.
Jeg strikker på veska!!  Det er ikke så veldig spennede, men jeg har bestemt meg for å gjøre den ferdig før jeg gyver løs på neste prosjekt som nærmest brenner i en pose......Jeg fant nemlig noe her inne i blogglandia som jeg bare må gjøre....... Håper du får en fin helg!! Imorgen tror jeg det blir årets første skitur for min del........AnneK:-)

11 kommentarer:

Maratonjenta sa...

Nå fikk du fram minner fra da jeg var utvekslingsstudent i NY som 17-åring... Det var bagles med Philadelphia-ost på til frokost hver dag.

Nå er jeg derimot på den typiske nyttårsforsett-slankinga og disse bildene gjør at det romler i magen:-) Ble virkelig imponert over kokkekunsten din!

God skitur! Klem fra Maratonjenta!

Lindas hobbyhjørne sa...

Bagles har jeg aldri laget, men fikk lyst til det nå :) Ser jo så godt ut !!!
Kjenner til den der... nytt prosjekt brenner i posen ;)
Ha en god natt, klem.

Tuva sa...

Hmmm, jeg er inspirert.. Def baking m denne oppskriften :)
"Tanteungen"

Vibekes lille grønne sa...

Koke rundstykker! Tror du er spenna gæren.. ;-) Neida, de ser kjempegode ut, men ante ikke at bagels ble kokt!

Enig i at stripeveska var ganske kjedelig å strikke, men resultatet blir veldig fint, så strikk på!

Håper du kommer deg ut på ski i dag, været er jo rett og slett strålende!

Ha en god helg uansett! :) :)

Moan sa...

Bagels er superdigg! Spesielt med kremost og laks, ja!!
Takk for oppskrift :-)

bodil sa...

Hei.Den veska så spennendes ut.Så så fint ut.Skal bli kjekt å se ferdig.Baksten din så virkelig gode ut.Tusen takk for oppskriften.Den må prøves.Ønsker deg en riktig fin helg.Klem fra Bodil.

Ulla-Bella sa...

Takk for fin oppskrift. Disse ser gode ut.

Mette sa...

Mmm... liker godt bagels og lager de ogsa innimellom. Sa veldig godt ut med froene pa!

ha en fin sondag.
klem Mette

Sylke sa...

Så deilig det ser ut :) Har du hørt om et tysk bakverk som heter "Brezel"? De blir også kokt i vann først, men med natron -deigen er litt saltet, og dette gir enda mer saltsmak - etterpå blir det strødd grovt salt på, og brezlene blir stekt. Lenge siden sist jeg har laget slike...

Ja, jeg kjenner Attic24 og er innom der av og til. Hun har en fin blogg.

Jeg liker også absolutt best å hekle rutene sammen! Lærte det av en heklebok en gang, syntes det var så kjedelig å sy rutene sammen ;)

Lilian sa...

De der så utrolig god ut. Må prøve dem en gang...:)

Anitra sa...

Så kjempe pussig. Vi snakket om at det hadde vært gøy å prøve å bake bagels, men hadde ikke oppskrift. Så finner jeg det her hos deg! :o) Nå har jeg bakt både med og uten rosiner og de fikk bein å gå på!! Det blir ikke siste gangen jeg baker de nei.